Nätradalen är som ett smörgåsbord av utsikter och insikter, natur och kultur, sommar- och vinteraktiviteter. Vilka upplevelser finns på din önskelista? Här har vi samlat några besöksmål som finns för dig att välja bland. Klicka på bilden för att komma till mer information om platsen. Hoppas du kommer att trivas hos oss!
VANDRA
Strax norr om Skuleberget ligger Nätra fjällskog. Ett fantastiskt friluftsområde för både sommar och vinter. En underbar natur och många gamla, fina, välbevarade fäbodvallar. Mellan fäbodvallarna slingrar sig ett nätverk av leder och du når området från flera håll. Eftersom att skogen är högt belägen kommer snön tidigt och ligger kvar länge på våren. Ett paradis oavsett årstid. Leden går genom skog och över spångade myrar, och på Västanåhöjden har man en milsvid utsikt i klart väder.
VANDRA
Höga Kusten-leden är 13 mil lång och sträcker sig genom hela världsarvet, från Hornöberget i söder till Örnsköldsvik i norr. Leden är indelad i 13 etapper. Etapp 9 – 12 passerar genom Nätradalen. Alla etapper efter leden kan vandras i båda riktningar, men leden är beskriven från söder till norr. Vill du läsa om alla etapper så finns bra information på hogakusten.com, där kan du även köpa en digital vandringsguide.
VANDRA
På halvön mellan Näskefjärden och Nätrafjärden tornar ett höglänt och vackert naturområde fram. Här finns många av de karaktärer som präglar världsarvsområdet ”Höga Kusten”. Du kan uppleva branta berg, klapperfält, grova och vridna gammeltallar, frodiga gransluttningar, höglägesmyrar samt en storslagen utsikt över kusten.
VANDRA
Den skarpt markerade Balesudden ligger vid inloppet till Bäckfjärden. Ett magnifikt sjömärke som förr i tiden fungerade som ett vårdkasberg. Där tändes eldar för att varna folk i bygderna för krig och andra faror som väntade. Trevliga vandringstigar, rastplatser och övernattningsstuga finns i detta havsnära reservat som ligger inom Världsarvet Höga Kusten. Balesuddens naturreservat kan liknas vid Skuleskogen med omväxlande kuperad terräng, granskog och öppna bergsplatåer på mer än 150 meter över havet.
VANDRA
Här finns härliga klippor att sola och ta sig ett gott fika på, eller varför inte fiska lite. Hitta hit: Åk till Kläppa Köpmanholmen, sväng av i korsningen precis innan Köpmanholmens kaj, parkering sker längst uppe på kullen och man vandrar därefter nerför till stranden genom skogen.
GUIDADE VANDRINGAR
Vill du ha guidad hjälp att hitta alla pärlor som finns i Nätradalen så kontakta Robert på Upptäck Nätradalen. Robert guidar till magiska toppar, vackra vandringar och kan även ta dig ut på härliga traillöpningar. Upptäck Nätradalen finns även på instagram och fb.
VANDRA
Upplev - Sveriges högsta ö! Mjältön är en av Höga Kustens hemliga pärlor. Här njuter man av vackra sandstränder, klippor och en makalös utsikt över världsarvet. Mjältön är ett utmärkt utlyktsmål och du tar dig hit med egen båt, kajak eller kanot. Baggviken är den mest utrustade platsen för dig som vill övernatta. Här finns brygga, grillplatser, toalett och bastu.
VANDRA
Från entrén följer du Höga Kustenleden söderut in i nationalparken. Strax passeras en kort avstickare upp i Krypenbranten där den sällsynta hänglaven långskägg kan beskådas. Efter ytterligare knappt 800 meter är man nere vid havet och den natursköna Salsviken. Den alltjämt pågående landhöjningen förvandlar gradvis Salsviken till en insjö. Vid utloppet i havet finns en vacker tältplats med egen sandstrand, eldstad och torrtoalett. Färskvatten kan tas i Salsviksbäcken uppströms Salsviken men bör kokas om man vill vara helt säker.
VANDRA
Ett mysigt besöksmål i Drömme, Sidensjö. Följ anvisningarna mot Valhalla när du är i trevägskorsningen i Drömme. Fortsätt förbi infarten till Valhalla och ta sedan första vänster innan det röda huset. När du svängt av har du Drömme byaodling på vänster sida. Följ vägen, du passerar en bro och kör upp för en lång backe tills du ser skylten Brattfallet på vänster sida. Härifrån följer en kortare promenad fram till fallet, stigen är markerad med gula snitslar hela vägen. Tips: Gå nedströms(till vänster) i första stig-korsningen, där saknas en skylt.
VANDRA
3,5 km från Entré Nord. Besökaren når alltså numera Tärnättholmarna torrskodd även vid högvatten. På utsidan av holmarna finns härliga klippor för solbad och strövtåg
På den inre och större holmen vid Tärnättsundet finns en timrad övernattningsstuga med sex breda sängar och vedeldad kamin. Här finns också eldstäder och bänkbord samt torrtoalett. Färskvatten tas ur en mindre bäck på fastlandet cirka 400 meter nordväst om stugplatsen. På fastlandssidan finns ytterligare en övernattningsstuga med fyra kojer, vedkamin och torrtoalett.
VANDRA
En gammal fäbovall där det idag finns övernattningsstuga, grillplats och gott om tältplatser. Näskebodarna användes förr i tiden som fäbovall. På den södra delen av vallen går det att tälta. Mulltoalett, eldstad, ved och sittbänkar finns i anslutning till den timrade övernattningsstugan söder om bäcken. Norr om fäbovallen ligger privata stugor som inte ingår i nationalparken, vilket besökare uppmanas att respektera.
VANDRA
På Prästberget i Köpmanholmen finns en platå med magisk utsikt. Platån är en plats där man förr samlades platån var populär bland boende i området.
– Förr i tiden gick man hit på högtider, man solade här och hade det som utflyktsmål.
Det finns många branter, klippväggar och spännande skrevor som man ska parera. Vandra försiktigt. Stigen är under upprustning i dagsläget. Vandringen startar från havsbadet i Köpmanholmen. Finns även en härlig vandring upp till platån på Prästberget från Kuba..
VANDRA
En gammal fäbovall där det idag finns övernattningsstuga, grillplats och gott om tältplatser. Näskebodarna användes förr i tiden som fäbovall. På den södra delen av vallen går det att tälta. Mulltoalett, eldstad, ved och sittbänkar finns i anslutning till den timrade övernattningsstugan söder om bäcken. Norr om fäbovallen ligger privata stugor som inte ingår i nationalparken, vilket besökare uppmanas att respektera.
Sidensjö
I den Norrländska skogen slingrar sig en stig där olika sagomiljöer är uppbyggda. Du finner bla Bockarna Bruse, Guldlock och De tre björnarna, Häxan i Hans och Greta, med flera. Om ni tittar på bilden nedan kan ni få en aning om vad det handlar om, men som många vet så i sagornas värld kan allt hända. När stigen tar slut finns det mycket annat att titta på exempelvis sagolon där djuren bor på vintern. I cafét kan man både fika och äta lättare luncher och i den lilla, lilla lekparken kan man leka i lekstugan, hoppa på studsmattan och åka lite rutchkana. Vi vänder oss till alla åldrar så känn dig inte blyg -- kom som du är! Tyvärr får hundar och egen matsäck lämnas utan för.
Sidensjö
Rössjö - en pärla i Nätradalen. Jonas Nätterlund efterlämnade ett testamente till dåvarande Nätra–Sidensjö kommun för inköp av konst och skulpturer. Tack vare Jonas kan du idag beundra och förundras över många fantastiska konstverk i Nätra och Sidensjö. I Rössjö kan du besöka Jonas Nätterlunds föräldrarhem. Torpet var mycket förfallet, men är nu upprustat av Rössjö by- och kulturförening och hålls öppet för allmänheten. Väl värt ett besök.
KULTUR
Ulvö museum är placerat på den gamla lotsplatsen, inte
långt från MF Ulvöns tilläggsplats. Museet består av ett kokhus, en sjöbod och en gistvall. "Kokhus" är en äldre benämning på fiskarfamiljens boningshus. Kokhusets byggnadsår är okänt, men huset ägdes i början av 1800-talet av Gävle-fiskaren och sedermera lotsåldermannen Jonas Gustaf Söderberg (f 1810).
BADA
Badplatsen ligger vid södra änden av Drömmesjön, ca 6 km från Sidensjö. Naturskön badplats med relativ stor sandstrand med fikamöbler. Långgrunt så det är barnvänligt, finns även några leksaker. Badbryggor, omklädningshytter, tillgänglighetsanpassad toalett bastu med vedtillgång samt en tillgänglighetsramå, vilket gör det enklare för alla att ta sig ned till vattnet.
BADA
Vid Kornsjöstrand hittar du en nyrenoverad familjevänlig badplats. Badplatsen är tillgänglighetsanpassad. Långgrund sandstrand, badbryggor, grillplats, omklädningsrum, toalett, volleybollplan, lekplats och stor parkering. Bastu finns att hyra.
Ligger ca. 5 km från Bjästa på väg mot Sidensjö.
BADA
By badstrand ligger efter väg 335, två kilometer efter Sidensjö kyrka på vägen mot Örnsköldsvik. Badplatsen sköts av By intresseförening och har bryggor, toalett, bastu och vindskydd med grillplats. Bilparkering ligger på samma sida väg 335 som badplatsen.
Utanför bryggorna blir det tvärt mycket djupt vatten, så barn och ej simkunniga bör hålla sig innanför bryggorna.
BADA
Ligger vid Åfjärden. I anslutning till den lilla stranden finns grillring, vindskydd och flytbryggor. En bit ut i vattnet finns även en förankrad flytbrygga med bänk och bord. För att ta dig till badplatsen åker du Åmynnetsvägen och tar av mot Tangostigen, precis vid bron över Vabäcken i Åmynnet. I slutet av vägen finns en liten yta för parkering. Sista 50 metrarna går en mindre stig ut till stranden.
KULTUR
High Coast Art Valley och Nätradalen är ett område i Höga Kusten där den välkända och storslagna naturen samspelar med konst och industrihistoria, vilket gjorts möjligt genom två unika testamenten. Området sträcker sig från Ulvöarna i skärgården och vidare längs Nätraåns dalgång upp till Sidensjö. Centrum i High Coast Art Valley utgörs av Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Parken är en bra utgångspunkt för att upptäcka området.
KULTUR
Är en natur- och kulturpark som utgör navet i High Coast Art Valley. Här finns flera av de konstverk som nu pryder och präglar området. Parken, som invigdes 2014, är mycket lättillgänglig och populär hos besökare i alla åldrar. Vill du gå runt hela parken tar promenaden ungefär en timme. Längs promenadstråket finns bänkar och grillplatser. Kommer du med båt kan du angöra vid Herrgårdsparkens brygga via Sanningssundet.
KULTUR
Här samlas den Ångermanländska rikedomen på samma plats. Nätraåns strömmar har använts till det mesta. Här har energin ur vattnet tagits tillvara för att driva kvarnar, såg, mangel, tegelstamp, färgeri-och vadmalsstamp och kraftstation. Här kan du besöka delar av vår tidiga industrihistoria och en av de få vattendrivna finbladiga salusågarna som har bevarats till eftervärlden.
HÅLVIKEN, KÖPMANHOLMEN
I en skogsglänta vid stranden vid Hålviken Köpmanholmen ligger Motte en alternativ form av vindskydd. Tanken bakom Motte var att skapa en konstgjord skog, konstruerad av vertikala element staplade ihop i sektioner som tillsammans stöder hela strukturen. I de konstgjorda "träden" finns platser att sitta, vägar och andra hinder att utforska och njuta av den naturliga miljön.
Sommarloppis på Logen
Besök Nätra Hembygdsgård som ligger vackert belägen strax intill den stilla brusande Nätraån. Koppla av med en fika, fynda på loppisen och upplev den genuina atmosfären med de gamla byggnaderna och utställningarna. Loppisen har samma öppettider som Hembygdsgården.
CoWork
Behöver du arbeta någon dag i en inspirerande miljö? Då är Växtplatsen något för dig!
Växtplats Nätradalen är inredd med både kontorsplatser och mer avslappnande ytor. Varför inte spendera förmiddagen i vår härliga loungedel där du passar på att svara på mailen som blivit liggande och på eftermiddagen hugger du in på det mer tungjobbade vid ett av våra ergonomiska skrivbord. Valet är ditt!
Här kan du boka per timme eller om du vill sitta flera dagar. Kaffe ingår alltid.
Välkommen att jobba hos oss!
Köpmanholmen
Brukskyrkan i Köpmanholmen är en modern distriktskyrka i Nätra församling. Kyrkorummet har en öppen planlösning med integrerad serveringsdel. Den nya Brukskyrkan invigdes av biskop Karl Johan Thyrberg den
27 mars 1999.
Den gamla kyrkan förstördes efter ett åsknedslag i september 1995, men altartavlan, dopfunten och klockstapeln, samt en del konstföremål, t. ex. brudkronor kunde räddas.
Ulvön
Kapellet uppfördes av Gävlefiskarna år 1622, på annan plats än den nuvarande. Troligen flyttades kapellet till nuvarande läge mitt i fiskeläget på 1740-talet eftersom begravningsplatsen strax intill i söder invigdes av kyrkoherden i Nätra år 1745. Då Ulvöns befolkning växte kraftigt under 1800-talet byggde Nätra församling en kyrka norr om det gamla kapellet.
Trysunda
Trysunda kapell byggdes av de sk gävlefiskarna under 1600-talet. Kapellet är byggt av liggande timmer och var en gång den enda målade byggnaden i Trysunda och var då rödfärgat. Numera är det brädfordrat och vitmålat. Kapellet saknar både vapenhus och sakristia. Predikstolen är ståtlig och av renässanstyp. Altartavlan, en oljemålning på trä, har som motiv Den Heliga Nattvarden.
I Nätraån vandrar, vår och höst, havsöring upp mot sina lekplatser. Höga kustens egen fjällsjö Gvalsjön ligger på Sörtjärnshöjden, mellan Sörtjärn och Fors. Perfekt utflyktsmål för familjer som vill kombinera fiske med korvgrillning och en stund i naturen. Åfjärden har ett rikt bestånd av riktigt grov gös och gädda samt havsvandrande abborre. Regnbåge, id, braxen och lake är andra arter som finns representerade i Åfjärden. Skrikesjön är den djupaste sjön i vårt fiskevårdsområde (30m). I Skrikesjön finns stor gädda, abborre, braxen, ål samt ruda. Skrikesjön är bra för fiske året om, men sommartid kan det vara svårt att nå fisken utan båt. Fröstdalssjön är belägen på Bjästamon, ca 3 km från slalombacken i Bjästa mot Sidensjö. Sjön är en riktig pärla för abborrfiskaren, och hyser riktigt stor abborre. Svedjefjärden ligger längs med vägen mellan Köpmanholmen och Bjästa. Sjön hyser periodvis stora mängder havsvandrande abborre samt grov gädda
Skulesjön här hittar du gädda, abborre, I Västansjösjön, Långnässjön, Björkåbäckssjön finns det gädda och abborre. Ödstjärn har öring, örings- och regnbågsutsättning. Björnsjön öring- och rödingutsättning. Näskeån är en otroligt vacker å här finns havsöring. Bräckeån, Skuleån & Svartån har öring
Hinnsjöns FVO vårdar fisket i ett stort område som innefattar bland annat Stor-Degesjön, Hinnsjön, Grätnässjön, Drömmesjön, Orrvikssjö, mfl. Hinnsjöns Fiskevårdsområde ligger ca 3 mil sydväst om Örnsköldsvik. Området är stort och erbjuder spännande fiske både i ett antal större sjöar och rinnande vattendrag efter allt från regnbåge och öring till grov gädda. Området inkluderar flera fiskevatten.
Höga Kusten har ett fantastiskt havsöringsfiske längs de steniga stränderna där öringen trivs så bra. Och det räcker bara genom att gå och fiska med spö längs stranden. Försök ge dig ut på våren när isen har släppt och en bit in i juni, då kan du få tampas med stor öring. Men här kan du även fiska efter abborre, gös, gädda med flera arter. Ett äventyr med härliga upplevelser längs vår vilda, vackra och dramatiska kust. I havet är dessutom fisket helt gratis och du behöver inget fiskekort.
Hemsidan visitnatradalen.se har möjliggjort genom stöd från Leader Höga Kusten, Jordbruksverket och EU genom projektet ”Hållbar turism i Nätradalen” som ägts och drivits av Bygdsam Nätradalen mellan 2021-2023.