Skida i Nätradalen

I Nätradalen finns goda möjligheter att åka skidor både på längden och utför. Höga kusten har en varierad terräng och Nätradalen är inget undantag.

Slalom

Bjästabacken

Bjästabacken ligger i anslutning till E4 och har goda parkeringsmöjligheter. Här erbjuder man även uthyrning av såväl utrustning som boende, de har även servering och mindre kiosk. I anslutning till backen ligger ett flertal stugor samt campingplatser.

All information om priser, bokning, öppettider m.m hittar du på Bjästabackens hemsida http://www.bjastabacken.se

Skuleberget

2 mil söder om Nätradalen hittar du Skuleberget med dess vidunderliga utsikt. Här finns lättare förtäring i toppstugan.

OBS! Under 2020/2021 är slalombacken stängd på grund av byggnation av nytt liftsystem. Toppstugan håller öppet vid utvalda tillfällen. Läs mer på Friluftsbyns hemsida https://friluftsbyn.se/skuleberget-toppstuga-hoga-kusten/

Längdskidor

Nätra fjällskog

Strax norr om Skuleberget ligger Nätra fjällskog. Ett fantastiskt friluftsområde för både sommar och vinter. En underbar natur och många gamla, fina, välbevarade fäbodvallar. Mellan fäbodvallarna slingrar sig ett nätverk av leder och du når området från flera håll. Eftersom att skogen är högt belägen kommer snön tidigt och ligger kvar länge på våren. Ett paradis oavsett årstid.

I området finns totalt cirka 30 kilometer skidspår och 8 raststugor. Friluftsområdet har ledförbindelse med Vibyggerå friluftsområde i Docksta, Kramfors kommun..

Spårsystemet binder samman ett 10-tal fäbodvallar. Flera av fäbodstugorna står öppna för en fikapaus eller övernattning. På helgerna under vårvintern kan du köpa varm dryck, korv, semlor med mera av stugvärdarna vid Västanå fäbodar .

På startplatserna vid Hinnsjöstugan och Skrikestugan hittar du parkeringar, informationstavlor och öppna stugor. Du hittar broschyr och ledkarta på Örnsköldsviks kommuns hemsida https://www.ornskoldsvik.se/upplevaochgora/idrottochmotion/motionssparochskidspar/natrafjallskog.4.35fde78f1504881c21f44baa.html

Bjästamon, Bjästa

På denna gamla stenåldersboplats https://sv.wikipedia.org/wiki/Stenåldersbosättningen_vid_Bjästamonligger idag trevliga dagsljusspår i lätt kuperad terräng. Spåren sköts av Bjästaområdets samhällsföreninghttp://www.bjastashf.se och finns i längderna 2 km, 5 km och 8,5 km.

Bredånger, Köpmanholmen

Elljusspår i medelsvår terräng. Spåren är lämpliga för tränings- och motionsåkning. Spåren sköts av Nätra SKhttps://idrottonline.se/NatraSK-Skidor/ Spårlängder på 0,8 km, 1,5 km, 2,8 km, 5 km.

Sidensjöspåret, Sidensjö

Spåren går i varierande terräng och lämpliga för tränings- och motionsåkning.

Sidensjö skidspår är ett elljusspår med tre olika slingor 0,5 km, 1,5 km, 2,5 km. Spåren är främst lämpade för klassisk åkning men skate är även möjligt. Spårstart vid skidstugan. Där finns möjlighet till ombyte och dusch. Spåren sköts av Sidensjö IK https://idrottonline.se/SidensjoIK-Skidor/