TRYSUNDA

Trysunda är en av Sveriges vackraste öar. Här finns ett av Höga Kustens bäst bevarade fiskelägen som grundades av Gävlefiskarna på 1500-talet. Bakom de tidstypiska sjöbodarna ligger gistvallen där näten en gång i tiden torkades.

Trysunda är ett naturreservat och Natura 2000-område som bildats för att bevara den fina naturen och fiskelägets speciella kulturmiljö. Namnet Trysunda kommer från att det under medeltiden var tre sund som med tiden blivit ett på grund av landhöjningen.

Den lilla bedårande ön bjuder besökaren på fina sandstränder, släta hällar och slingrande stigar. Här finns ett fiskekapell, fiskemuseum, vandrarhem och servering med butik sommartid. Naturens krafter har format Trysunda och den dramatiskt höga klippön Skrubban som är det första som möter dig när du kommer från söder.

På Trysunda hittar du Mats Olofgörs konstverk Vågrörelser som är ett av Stiftelsen Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds utsmyckningar.

2006 utsågs Trysunda inofficiellt till ”Sveriges vackraste ö” av ö-älskaren Anders Källgård, författare till boken ”Sveriges öar”.