Historia

Bjästamon, Stenåldersboplats

Där tågen på Botniabanan idag susar förbi bodde människor vid den dåtida havsstranden för 4500 år sedan. En stor arkeologisk utgrävning i början av 2000-talet visade att här fanns en stor och mycket välorganiserad och städad boplats. Man livnärde sig framförallt på säl och fisk.

(Bild utgrävning?, teckning av Lars Högberg? Älghuvudet?)

Nätra kyrka och ”Kam i Nesom”

Namnet Nätra möter man första gången år 1314. Troligen byggdes den första stenkyrkan vid denna tid och ruinerna kan man besöka nära Nätra Hembygdsgård. Carl von Linné passerade platsen 1732 på sin lappländska resa. Enligt sägen ska en rik bonde, Kam i Nesom, har mördat prästen framme vid högaltaret i kyrkan en juldagsmorgon på 1300-talet. Detta gav inspiration till Lennart Bernadottes bygdespel ”Kam i Nesom” som brukar framföras på Hembygdsgårdens friluftsscen. Nuvarande Nätra kyrka byggdes 1807 i nyklassisk stil.

(Bild Kam i Nesom, , karta, google maps)

Sidensjö medeltida kyrka

Välbevarad kyrka från 1300-talet med klockstapel. Här finns bland annat en unik båtsmansläktare från 1750 och en mässhake från 1400-talet skänkt av ärkebiskop Abraham Angermannus, som föddes i Sidensjö socken. Vacker utsikt över Drömmesjön.

Brynge kulturområde

Industrihistorisk kulturmiljö av riksintresse i Nätradalen. Här finns ett finbladigt sågverk från 1764, en lärftmangel, en linloge med utställning över linhanteringen, en smedja, en arbetarbostad från 1700-talet och ett kraftverk från 1924 med konsthall. Sommaröppet i Alberts Café.

BRYNGE.SE

”Vacker som en spinnerska från Nätra” och Sörkörarna

På 1700-talet var Nätra socken vida berömd för sin linhantering och linnevävnad. En akademisk avhandling skrevs redan 1753 av Olof Törnsten. Silverkannor och skådepenningar delades ut av riksdagen till duktiga spinnerskor. Norrlandsskildraren Hülphers berömmer år 1780 kvinnorna i Nätra och de sas då även vara vackrare än grannsocknarnas kvinnor. Den finare premielärften kördes vintertid med släde till Uppsala och Stockholm och såldes med andra produkter som skinn, talg och skogsfågel. Detta ”Sörköreri” skapade ett välstånd i bygden – många bönder blev förmögna handelsmän och byggde stora pampiga gårdar. Släkten Norberg i Kornsjö var den kändaste sörkörardynastin.

Nätra hembygdsgård

Hembygdsgård med sommaröppen fikaservering, utställningar, loppis på logen, bagarstuga och stor friluftsscen vid Nätraån. Midsommarfirande, arrangemang och temadagar under sommarhalvåret.

NATRAHEMBYGD.SE

Sidensjö hembygdsgård

Hembygdsgård med sommaröppen fikaservering. Bagarstuga, överfallskvarn, krigshärbre mm. Musikarrangemang under sommaren.

Rössjö

Skogsby på gränsen mellan Nätra och Sidensjö. Här föddes år 1924 Jonas Nätterlund, mannen som kom att testamentera 24 miljoner till konst och utsmyckningar i Nätradalen. Vid Rössjö bystuga finns en porträttbyst över Jonas Nätterlund.

ROSSJO.SE

Nätra fjällskog

Här hade en stor del byarna sina fäbodar. Kokhusen och stigarna är idag restaurerade, och erbjuder fina natur- och friluftsupplevelser både vinter- och sommartid.

Skuleskogen

Förr en beryktad gräns mellan norra och södra Ångermanland. Mitt på skogen fanns en avrättningsplats – en minikyrka står idag i tjärnen strax intill vid E4:an. I Skule bodde fram till 1924 ”Sellgren i Skule” – en vida känd naturdoktor som botade folk och kreatur. I Skulnäs finns ett luffarhotell i en stuga som byggdes 1934. Spjute gästgiveri var på 1800-talet ett välkänt ställe för alla vägfarande. Idag står huset på Murberget i Härnösand. Skuleskogen öster om E4 ut mot havet är Nationalpark sedan 1984 – Entré nord från Näske, entré väst från E4:an och entré syd från Käl utanför Docksta.

Kornsjöstrand

Legendarisk festplats från 1934 med årliga Nätra-marknaden. Här har många kända artister stått på scen. Midsommarfirande med tusentals tältare på 1960-talet.

Köpmanholmen, brukssamhälle med kultur

Köpmanholmens historia börjar 1864 med en ångsåg, utvecklades under 1900-talet med sulfit- och sulfatfabrik, bruksbebyggelse, trädgårdar och egnahem. 800 personer arbetade som mest i industrin. Idag är sågverk och fabrik nedlagda sedan länge. Herrgårdsparken återuppstod 2014 i ny form med historia, konst och natur. Här finns även Köpmanholmens Bruksmuseum med sommaröppna Café Svea och guidade turer. Museet har information om familjen Hedberg, Forss AB, brukssamhället mm.

Mikko Andersson testamenterade 32 miljoner kr till att bevara och utveckla museiverksamheten på platsen. I Köpmanholmen finns även Forssvallens idrottsplats med unik publikläktare från 1939, Brukskyrkan med altartavla helt i keramik av världsberömde keramikern Hans Hedberg samt konstinstallationen Köpmanholmens Fabriksträdgård. Kajen med färja till öarna har restaurang och vandrarhem. Bluessångaren Torsten ”Totta” Näslund växte upp på orten.

NATRAHEMBYGD.SEHANSHEDBERGMUSEUM.SE

Ulvö museum

Trysunda fiskemuseum