Upplev Nätradalen

I Nätradalen hittar du natur och kultur i ett upplyftande samspel. Höga Kustens mäktiga naturupplevelser kombineras med Jonas Nätterlunds fantastiska konstskatt och resulterar i en både intressant och inspirerande upplevelse.

Förutom de 30 offentliga konstverk som finns utplacerade runt om i Nätradalens natur så finns här något för både dig som gillar att vandra, paddla, skida, fiska eller besöka skärgården.

NATUR

KULTUR & HISTORIA

SEVÄRDHETER

Natur

Nätradalen har, precis som hela Höga Kusten, mycket fin natur som med fördel kan avnjutas under hela året. Här hittar du varierande naturaktiviteter för både den naturvana utemänniskan och den som vill göra en enkel söndagsutflykt med familjen. Klicka på knapparna nedan för att läsa mer.

VANDRA

PADDLA

SKIDA

BADA

FISKA

FISKA

Kultur & Historia

High Coast Art Valley och Nätradalen är ett område i Höga Kusten där den välkända och storslagna naturen samspelar med konst och industrihistoria, vilket gjorts möjligt genom två unika testamenten. Området sträcker sig från Ulvöarna i skärgården och vidare längs Nätraåns dalgång upp till Sidensjö. Centrum i High Coast Art Valley utgörs av Herrgårdsparken i Köpmanholmen. Parken är en bra utgångspunkt för att upptäcka området.

KULTURELLA BESÖKSMÅL

HISTORIA

Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond

Jonas Nätterlund är mannen som möjliggjort att du idag kan beundra och förundras över många fantastiska konstverk i Nätradalen.

1995 fick Örnsköldsviks kommun en fantastisk gåva. Jonas Nätterlund (1924–1995), föddes i Rössjö i Sidensjö men levde hela sitt vuxna liv under enkla förhållanden i Stockholm. Vid hans död avslöjades en hemlighet: en aktieportfölj värd 24 miljoner kronor. Testamentet, skrivet på ett enkelt vykort, gjorde klart att alla tillgångar skulle tillfalla Nätra-Sidensjö och gå till inköp av konst och skulptur. Arvet förvaltas av Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds stiftelse, och den unika samlingen utökas varje år.

”För att giva min yttersta vilja tillkänna, i den händelse jag avlider utan att efterlämna bröstarvingar, vill jag härmed i detta testamente kungöra att allt jag efterlämnar vid min död skall bli till en fond benämnd ”Sigrid, Johan och Jonas Nätterlunds minnesfond”. Fonden tilldelas Sidensjö-Nätra kommun i Västernorrlands län att användas av Nätra-Sidensjö kommun till inköp av konst eller skulpturer för utsmyckning av offentliga lokaler och platser”

Mikko Anderssons stiftelse

2008 kom ännu ett testamente att få stor betydelse för bygden. Mikko Andersson (1934–2007), född Kavén, kom till Köpmanholmen 1941 som finländskt krigsbarn. Han adopterades av Evert och Svea Andersson. Precis som Jonas Nätterlund flyttade Mikko söderut, bildade aldrig familj och levde mycket en- kelt. Vid hans död visade det sig att hela kvarlåtenskapen, omkring 32 miljoner kronor, testamenterats till att bevara och utveckla Bruksmuseet i Köpmanholmen. 2008 bildades Mikko Anderssons stiftelse.